Met wìe spreek ik?!

8 Aug

callmewhat

Met Djessebel Jansen? Goedemiddag, U spreekt met Ricardoboy van Houten van de gemeente Lutjebroek. Ik bel over de aangifte van de geboorte van uw tweeling, Jurkeigh-Leigh en Bonifacius. Klopt het dat het beide jongens zijn? Of is Djurkie-lie een meisje? Uw man Diesel wist het geloof ik ook niet meer zeker…

Say Whut?!  Zomaar een greep uit het leven van de Nederlandse moeder in de 21e eeuw. Daar schrijf je nog niet zomaar een liedje over. “Erligaëdionn, ik ben stapelgek op jou”? Bekt toch niet zo lekker. Hoe kom je als ouders tot de naam Ulriviendrick? Wat zagen zij voor zich, terwijl ze keken naar het trappelende mensje in die bolle buik? Mij persoonlijk levert het Hogwarts-associaties op. In het beste geval.

Jongens, wat is er gebeurd met Kim? Waar is Willem? Henk, ik mis je! Nou oké, Henk misschien niet. Je moet je wel kunnen vertonen natuurlijk als tiener. Joost dan maar. In mijn tijd was Inez een uiterst exotische naam. Was ze misschien Spaanse? Nee? Haar moeder dan? O.

Ik vind een paar dingen belangrijk aan de namen van mijn kinderen. 1. Het moet meteen duidelijk zijn hoe het in het Nederlands geschreven en gesproken wordt. Niet in de laatste plaats omdat een meisje met een Engelse naam als Kayleigh vanaf groep 4 zomaar Kelly heet en dat is vast niet wat haar ouders bedoelden. 2. Ze moeten er hun hele leven mee aan kunnen komen. “Goedemiddag meneer, mevrouw. Welkom, gaat u zitten. Ik ben uw echtscheidingsadvocaat Fleurtje” -en- “Wat een lief kindje! Ach, kijk nou hoe hij daar in zijn wipstoeltje zit, hoe heet hij? Joop? O..wat..apart. Is hij vernoemd? Nee? O”.
Als laatste check ik de betekenis. Denk je namelijk je mooie dochter op komst Claudia (betekenis: ‘kreupel, hinkend,  lam’) te noemen? Zie je al voor je hoe ze straks de show steelt bij haar toekomstige balletvoorstelling? Think again.

Misschien ben ik dan weer een detaillistische controlfreak hoor, maar dan noem ik mijn zoon toch liever ‘man van het volk’ (Thijmen) en mijn dochter ‘genadig, lieflijk’ (Nienke). Ikzelf ben in principe ook heel tevreden met mijn naam en ik deel hem graag met mijn grote aantal naamtweelingen. Daarnaast betekent mijn naam ‘lelie’, de vertaling van het Hebreeuwse woord ‘Susjanah’. Bovendien heb ik mijn eigen liedje. Terwijl zelfs Nick en Simon het nog moeilijk zouden hebben met ‘Qxaxia’.

Dus. Wat is het dan aan namen als Flemming en Twinkle waardoor iemand denkt, dit is de naam die mijn kind door het leven gaat dragen? Denkt men überhaupt wel aan het kind? Is de naam van een kind nu ook een uitdrukking van de personality van papa en mama geworden? Of was dit altijd al zo? ‘Hockeynamen’ bestonden namelijk de hele tijd al. “Emma-Jasmijn, schiet die bal nou naar Charlotte-Sophie!”( Konden die mensen niet kiezen?) Daar ben je dan mooi klaar mee, als je Theflonh heet.
mynameis

Al kun je dan natuurlijk gewoon je naam veranderen. Theflonh-Claire klinkt tenslotte alweer heel anders.

Een aantal van de genoemde namen vond ik op de volgende blog:
De opmerkelijkste voornamen van 2012 by Ladygeek.nl
http://ladygeek.nl/2013/01/de-opmerkelijkste-voornamen-van-2012/

Advertenties

7 Reacties to “Met wìe spreek ik?!”

 1. Yvonne vlek 8 augustus 2013 bij 6:29 am #

  Het was weer lachen op de vroege ochtend, maar ben blij dat je tevreden met je naam bent ;).

 2. Kiss & Make-up 8 augustus 2013 bij 11:27 am #

  Heel leuk geschreven 🙂 En ik deel je mening, waar halen sommige mensen hun babynamen toch? Ik hou wel van iets unieks en apart, maar het moet een beetje uitspreekbaar blijven eh.

  • typischsuus 8 augustus 2013 bij 2:41 pm #

   Bedoel ik maar, haha! Ook zo vermoeiend als je je hele leven anderen moet uitleggen hoe je heet…

 3. elegantic 8 augustus 2013 bij 11:50 am #

  Heel leuk geschreven!

 4. brechje 8 augustus 2013 bij 7:13 pm #

  Leuk geschreven suus en helemaal waar, mijn jongens zullen hun naam nooit hoeven te spellen 🙂

 5. Gwen 9 augustus 2013 bij 6:53 am #

  Echt niet normaal he! Toevallig is er vd wk een kindje in onze kennissenkring geboren .. Een naam die ik niet zo snel zou kiezen zullen we maar zeggen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

richellas-creations

make-up, nail polish and more!!

Misfitatious

Say what?

livemylifesolovely

Life is a series of moments and moments are always changing, just like thoughts, negative and positive.

so... Lidewij

some rambling about the things I enjoy

%d bloggers liken dit: